vrijdag, 19 januari 2018

Welkom Naya.

pexels-photo-682375.jpeg

Je kon er echt niet naast kijken de voorbije weken. In alle kranten en journaals was het één van de hoofdpunten. Er was met 100% zekerheid een wolf gesignaleerd in Limburg. Dat was zo maar eventjes 200 jaar geleden. Niet dat iemand het beest had gezien of met een schimmige foto naar de pers was gestapt. Neen, dit exemplaar had een gps-zender rond haar hals zodat ze op regelmatige tijdstippen een sms-je verstuurde naar de onderzoeker die haar al een hele tijd volgt. Een wolf met een modern tintje als het ware. Dit vrouwtje bleek een tocht van maar liefst 500km achter de rug te hebben en doorkruiste half Europa om uiteindelijk in het bronsgroene eikenhout te belanden.

Dat deze toppredator hier beland is goed nieuws. Maar dat zij hier een tijdje blijft rondzwerven is super. Want dat toont aan dat de jarenlange inspanningen om in onze provincie grotere oppervlaktes natuur te behouden en te beschermen werkt. Want de wolf komt niet op bezoek omdat er een klein bosje op hem ligt te wachten. Deze soort heeft ruimte en aaneengesloten natuur nodig. Ook het feit dat ze hier is geraakt toont aan dat op Europees gebied er nog hoop is. Want ook hiervoor zijn aaneengesloten natuur en verbindingen tussen die natuurgebieden nodig. Blijkbaar zijn die dan toch nog aanwezig.

Jammer genoeg is de kans heel klein dat we Naya gaan ontmoeten in levende lijve. Wolven zijn zeer schuwe en dus bijna onzichtbare bewoners. Als je weet dat je in landen waar er nog wat meer zitten om er eentje te zien ofwel met een gespecialiseerde gids op pad moet, ofwel een (meestal te dure) hut moet huren waar ze met voedsel worden gelokt of het geluk moet hebben dat dat van een lotto-winnaar dicht benaderd. Hier zit maar één exemplaar dat er alles aan gaat doen om ons mensen niet tegen te komen. Mission impossible.

Hopelijk is Naya de voorbode van meer van deze schitterende dieren. Want we kunnen ze gebruiken. De reeën, everzwijnen en andere nu oprukkende soorten kunnen al beginnen beven. Het zijn deze toppredators die de overlast in sommige gebieden mogelijk onder controle kunnen krijgen. Wij zullen moeten leren leven met deze nieuwe (eigenlijk heel oude) buren. En af en toe zal er ook wel eens een stukje vee sneuvelen, maar we zullen de bluts met de buil moeten nemen. Zelf moeten we ons geen zorgen maken. Wij staan niet op het menu. Tenzij je elke avond met een rood kapje een een mandje vol koekjes door het donkere bos wandelt. Maar misschien is er dan wel wat meer niet helemaal in orde...

cappuccetto-374x260.jpg

 

17:15 Gepost door Dirk | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

zaterdag, 06 januari 2018

De harde cijfers van 2017.

Als we terug kijken op 2017 zijn er een aantal cijfers die we jullie niet willen onthouden. Positieve cijfers trouwens tussen al de shit die we over ons krijgen uitgestort door een alomtegenwoordige media. Want wij blijven rotsvast er in geloven dat het tij nog kan keren. En onze cijfers bevestigen dit.

21.

Het aantal nieuwe leden dat wij er bij kregen vorig jaar. Al die gezinnen vonden het de moeite waard om 15€  te besteden om lid te worden van Limburgs Landschap VZW. Jj bent daar toch ook al bij zeker ?

En dat zonder dat we echt een ledenwerving op poten hebben gezet. Dus voor 2018 gaan we voor nog meer leden.

84fffe337cfe0c0899cf9189ef1107a8--symbols-emoticons-smiley-faces.jpg

44.

Het aantal nieuwe soorten dat er ontdekt werden in 2017 in Wellen. Toch een mooie aanvulling van de lijst van ondertussen toch al 1.234 ontdekte soorten en nog eens 56 ondersoorten. En daar zaten een aantal leuke en zeldzame soorten tussen. Wat dacht je van de slaapslak, de bataafse stroommossel (jawel, ze bestaat), de zeggekorfslak. En heel zeldzaam waren de zuidelijke oeverlibel, de boomkrekel (bieden ontdekt door onze conservator Gert) en de kalkribbel (ontdekking van Pepijn Boeraeve).

14557056.jpg

Boomkrekel (foto Steven Van den Bussche)

Dit jaar bestaat waarnemingen.be trouwens 10 jaar. Deze superpopulaire website is de place-to-be voor iedereen die waarnemingen uit de natuur wil opslaan en melden. En ze dagen hun gebruikers dan ook uit om in hun jubileumjaar zo veel als mogelijk waarnemingen door te geven. Er is zelfs een wedstrijd aan verbonden. Zo kan een vereniging haar gebied promoten door zo veel als mogelijk waarnemingen in te geven. Nieuwe soorten is ook een doel. Misschien dat we ons hier wel voor inschrijven ? Doe jij mee ?

Schermafbeelding 2018-01-06 om 17.48.41.png

50.

Het aantal geabonneerden op onze digitale nieuwsbrief. Nog nooit ontvangen ? Stuur dan vandaag nog een mailtje naar dirk.ottenburghs@skynet.be en je hoort bij de kliek van nieuws-over-de Wellense-natuur-ontvangers. Elke 3 maanden een mail vol leuke artikels, activiteiten en nog veel meer.

105.

Het aantal hectares natuur dat door Limburgs Landschap en 't Bokje beheerd wordt in Wellen. En daar deden we in 2017 nog een stevige "klats" bij. En daar zitten pareltjes tussen. Dottergraslanden, blauwgraslanden, orchideeweides, eiken-haagbeuken bos, spirearuigtes en niet te vergeten kalkmoeras. Stuk voor stuk waardevolle en bescherm-waardige natuur die verdient om gekoesterd te worden.

140. 

Het aantal mensen die al natuurvlees via ons kochten. En heel veel daarvan al drie jaar op rij. Zo dragen zij een steentje bij om die waardevolle natuur, leuke soorten en schitterende gebieden te kunnen beheren. En ze kregen daarvoor een superlekker vleespakket met zeer-korte-keten-producten in de plaats. Ee, dikke merci aan al onze klanten (die vaak ook nog eens lid zijn).

320.

Het aantal volgers van onze facebook-pagina. Tegenwoordig een medium dat vol slibt met geklaag, gezever en heel wat, vaak ongenuanceerde, meningen over alles en nog wat. Maar wij proberen tegen deze stroom van shit in te roeien met een positieve bijdrage over onze werking en de natuur in zijn geheel.

Kom net als wij op voor de natuur en je leven zal zonder veel moeite er een stuk fleuriger uit zien. Onze boodschap voor 2018. En aan iedereen die een steentje, hoe klein ook, aan ons verhaal heeft bijgedragen een dikke...

3293556968_1_5_zk7QRL8M.gif

18:07 Gepost door Dirk | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |