vrijdag, 02 februari 2018

Zijn wij uw type ?

Natuurdecreet.

De kogel is door de kerk en er is al een tijdje een nieuw natuurdecreet. Zo een decreet regelt alles rond het beheren, verwerven, subsidiëring en andere zaken over natuurbeheer en -behoud in Vlaanderen. Een belangrijk en bepalend document dat alles wat er in de natuur gebeurt probeert te regelen. Natuurlijk niet wat de beestjes, plantjes en vogeltjes allemaal gaan moeten doen of niet, gelukkig. Maar wel wat iedereen die eigendommen heeft in die natuur wel of niet, moet of mag doen. En hoe iedereen kan bijdragen aan het beschermen van die o zo belangrijke open ruimte. Dus toch wel heel belangrijk.

Moeilijk.

bureaucratie.jpg

Nu we zouden niet België zijn als we dit niet zo ingewikkeld mogelijk gingen maken als we maar konden. Alles wordt stevig door elkaar gegooid, met denkelijk (hopelijk) de beste bedoelingen. Maar of dit het gewenste resultaat gaat geven zullen we toch moeten afwachten. Waar we wel zeker van zijn is dat het een hoop (een héééééééle hoop) extra werk gaat opleveren. Zo moeten alle reeds erkende gebieden opnieuw op alle bureau's van de mensen die dossiers moeten indienen passeren. En dit binnen een termijn van 6 tot soms zelfs 4 jaar. Benieuwd wanneer de volgende stap, het kabinet van de minister, die dan ook allemaal heeft doorgenomen ? Een massa werk. En het is niet zomaar even herschrijven. Want dat zou helemaal geen zin gehad hebben. Neen, het beheer moet afgestemd worden op het nieuwe decreet. Elke gebiedseigenaar kan kiezen voor een bepaald type van beheersplan. Van een type 1 met een beperkte inzet en dus een beperkt dossier tot een type 4 met een zeer uitgebreide doelstelling en dito dossier. Je moet niet vragen welk type wij moeten volgen. Ik doe mijn pet af voor alle Veerles en anderen die hiermee menige werkdag (en denkelijk meer) gaan overvol zien lopen.

Samenwerken.

Onlosmakelijk verbonden met deze keuze van decreet is de vraag of we onze eigen koers volledig gaan varen of kiezen voor een samenwerking. Hoewel voor beide pistes iets te zeggen valt denken wij toch dat een samenwerking toch de beste keuze zal zijn. Alle partijen die op één of andere manier betrokken zijn met natuurbeheer, in welke vorm dan ook, zullen aan dezelfde kar moeten gaan trekken. Want anders gaan we achteruit bollen en die helling naar beneden is er eentje die steil is. En dan kan het snel gaan. Het zal een kwestie zijn van water bij de wijn doen van verschillende partijen. 

Zo zaten wij al samen met enkele jachtrechthouders in onze gebieden. Een zeer constructief en open gesprek dat mij alvast een goed gevoel gaf. De neuzen staan bij deze nog wat meer in dezelfde richting. Want het behoud en beheer van de natuurgebieden is ook voor hen van cruciaal belang. Verder plannen we een overleg samen met twee privé-eigenaars in één van de waardevolste graslandjes en valleigebiedjes in Haspengouw. De enige manier om dit super-kwetsbaar pareltje te redden van de ondergang is om die twee eigenaars er van te overtuigen dat zij de sleutel hiervoor in handen hebben. En wij zijn er van overtuigd dat ook hier een zinvolle en voor de natuur voordelige samenwerking uit zal groeien.

De natuur komt steeds meer onder druk te staan. Dus zullen we elke stem, elk brokje energie, elk initiatief dat hier een halt kan tegen inroepen hard nodig hebben. Samen voor meer en een beter beschermde natuur.

22:09 Gepost door Dirk | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.